Putování na kole do Říma

02.09.2012 20:27

 

Tématem pro letošní cyklopouť pořádanou Orlem Uherský Brod se stalo putování moravských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velehrad před 1150 lety.

V sobotu 21. července 2012 jsme v počtu 28 cyklopoutníků vyrazili z Velehradu směr Itálie. Každý z nás jsme obdrželi mapu s vyznačenou doporučenou trasou a označením míst pro noclehy, což byly převážně tělocvičny a farní domy. Už první den jsme překročili rakouské hranice, a postupně během 6 dní jsme projeli celé hornaté Rakousko až k italským hranicím. Po cestě jsem navštívili spoustu zajímavých turistických a poutních míst, nejznámější asi St. Pölten, Mariazell, Leoben, Friesach. Už po 3. dnu se začaly projevovat ve skupině různé zdravotní komplikace, nejčastěji nateklé kotníky a bolavá kolena, únava svalů i nachlazení, neboť rakouská cesta nás provázela občasným deštěm a chladným počasím. Naopak v italské části naší cyklopouti jsme se dostatečně nabažili sluníčka - přes den běžně teplota vystoupala  přes 40 °C. Úmorné vedro a žízeň nás provázely téměř každý den. Po návštěvě Benátek a Padovy se k nám přidalo dalších sto cyklopoutníků, kteří přicestovali z ČR třemi autobusy a pokračovali s námi až do Říma. Po cestě jsme využili jediný den volna na prohlídku Assisi.

Do Říma jsme dorazili po 17. dnech putování, vyčerpaní, ale šťastní ze zvládnuté cesty. 8.8.2012 jsme měli domluvenou audienci u papeže Benedikta XVI. v Castel Gandolfo a následné 2 dny volna jsme využili na soukromou prohlídku Říma – baziliku Sv. Petra, Koloseum, Panteon, Španělské schody. Celkem jsme najeli asi 1.850 km, putování bylo náročné, ale všechny ty zážitky z cesty vysoko předčily naše očekávání.

 

Jana Prstková, Pozořice

Ondřej Škrob, Sivice

 

Zpět